Biografie

(c) Kirsten van Santen

Valentine Blangé (1998) begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen. Ze volgde lessen bij Koosje van Haeringen en Jaring Walta aan het Koninkljk Conservatorium in Den Haag, en volgt momenteel de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt, Tjeerd Top en Tim Kliphuis.

 Naast het klassieke repertoire houdt Valentine zich bezig met het spelen van andere stijlen zoals jazz en tango, en met improvisatie en compositie. In januari 2022 won ze met de uitvoering van eigen arrangementen en haar debuutcompositie de ‘Jonge Makers Prijs’ op het Nederlands Vioolconcours.

Kamermuziek en orkestspel zijn voor Valentine onmisbaar. Ze maakte in 2023 deel uit van de academie van Amsterdam Sinfonietta, en speelt regelmatig in het Metropole Orkest. Daarnaast vormt ze een vast duo met gitarist Cem Karayalçin.

Sinds 2022 is Valentine presentator in de Classic Express, de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours, waar ze in 2017 in de prijzen viel. Daar maakt zij met veel passie klassieke muziek toegankelijk voor kinderen die er normaal niet mee in aanraking zouden komen.

Een andere passie van Valentine is theater. In 2022 toerde zij met de voorstelling ‘Her Soliloquy – a tango opera by the women of today’ van Isabel Pronk het land door. In 2024 speelt Valentine met het Oorkaan-ensemble de voorstelling ‘Tempo’.

Valentine nam deel aan verschillende internationale masterclasses, onder andere aan de Mozarteum-Universiteit in Salzburg en het Stauffer Center for Strings in Cremona. Ze kreeg les van Ulf Wallin, Stephan Picard, Roby Lakatos en Aleksey Igudesman.